Patong Beach Phukhet Thailand -reissu

Mitä siellä Patongilla oikein tapahtui?

Lähdin lokakuun lopulla kahden viikon matkalle Thailandin Phucketin Patong Beachille. Suunnittelin matkaa kauan, tarkoitus oli vain rentoutua rannalla auringossa ja kenties laihtua pari kolme kiloa. Thailandissa saa oleskella 30vrk ilman viisumia. Tavalliset rokotukset pitää olla voimasa: tetanus, polio, hepatiitti. Finnairin edullinen lentotarjous antoi lisäpontta matkaan.

Orange

Lähdin itsekseni ,yleensä olen matkustellut elinkumppanini A:K.:n kanssa, hänellä nyt oli työkiireitä eikä voinut lähteä. Olemme aikaisemmin muutama vuosi sitten käyneet Patongilla ja arvelin että siellä rantaloma itsekseenkin on turvallinen ja mahdollinen. Hotellin varasin Booking.comista edullisesta pienestä rantahotellista MVC Patong Beach Hotell, matkaa rannalle oli n. 0,6km. Varasin kuljetukset hotellin taksilla, kuljetus odotteli uskollisesti lentokentän ulkopuolella, vaikka lentokone oli tuntikausia myöhässä, melkein työpäivän verran ja kuljetuksen varannut hotelli otti täyden vastuun kuljetuksesta. Siellä kuljettaja sitten heilutteli nimelläni varustettua kylttiä monta tuntia.

Finnair pahoittelee AY0151 Helsingistä Phuketiin lennon viivästymistä ja kaikkea siitä aiheutunutta harmia sinulle.

Finnair tekniikasta saamamme tiedon mukaan lentokoneen valmistaja on vahvistanut kyseessä olleen laipan ohjausylinterin suunnitteluvirheen A350-laivastossa. Ohjaussylinterin valmistaja on löytänyt syyn vikaan. Lentokoneen valmistaja on julkaissut viasta seuranta dokumentin. (TFU 27.54.00.020).Selvitysten mukaan ohjaussylinterin hydraulinesteen vuoto on estänyt laipan toiminnan. Tämä osa on täytynyt vaihtaa ennen seuraavaa lentoa. Finnair korvasi lohdutuksena osan lentolipun hinnasta.

Pääsin lentämään ihkauudella Jumbojetillä joka tuli suoraan lentokonetehtaalta. Suomalainen Finnair laskeutui Phukhetin kansainväliselle lentokentälle neitsytlennolta kummaltakin puolelta tykitettyjen vesisuihkukaarien alta aplodien seuratessa.

Lainasin A:n isoa matkalaukkua johon mahtui hyvin kaikki tarpeellinen ja jäi tilaa tuliaisille. Vantaan lentokentällä heti jätin pikku käsilaukun ison matkalaukun päälle kun vein sen drop diskille. Oli siinä selittämistä virkailijoille, että sain pikkulaukun takaisin automaattilinjalla menevältä matkalaukulta. Älypuhelimen googlemaps oli tärkeä asia että löysin kaikki etsimäni suunnat ja kohteet.

Ostin paikan päältä LongCeylonista edullisia toilettituotteita ja värikynät ajankuluksi. Olisi myös kannattanut varata jonkinlainen paikallinen edullinen nettiliittymä, suomalainenkin toimii hotellin ilmaisella WiiFiillä mutta isohko datamaksu odotti kotiin palattuani. Söin joka aamu aamiaisen hotellin ravintolassa, sen olin tilannut etukäteen. Terassiravintola  oli kuin tuuitunneli joten siellä oli miellyttävää istuskella.

Varsinaisia kävelyteitä ei ollut, lenkkeilin ajotein reunalla, löysin useita taidegallerioita ja kauppatorialueita. Banzaana-alueilla oli kaupan tekstiilejä ja merkkitavaroita, putiikkeja oli kilometreittäin ne oli avoinna iltaviidestä aamuyöhön. Oli tarjolla myös yökerhoja , musiikkipubeja ja teattereita.

Ennen sadetta rannalla.

Lämmintä ja auringonpaistetta riitti, satoi silloin tällöin mutta sadevesi oli lämmintä, myös merivesi oli lämmintä. Rannalla oli hyvin tilaa viettää vaikkapa koko päivä, ja illalla saattoi seurata auringonlaskua kelluen Andamaanin meren lämpöisillä mainingeilla. Rannalta sai vuokrata vartioituja ranta-auringonvarjoja rantamatolla tai -vuoteella. Mahdollisuus oli liitovarjolentoon  tai vesiskootteriajeluun itsekseen tai Beach -ninjan kanssa. Rannalla oli ravintoloita ja baareja sekä auringonpalvojien seassa kierteleviä ferengejä, kauppiaita joilla oli tajolla juomia, hedelmiä, koruja ja ruokaakin. Myös rannan tuntumassa oli FamilyMarketteja joissa myytiin juomia ja päivttäistarvikkeita.

Jelppejä oli turisteja varten joka kulmalla. Turisteista huolehditaan, tuktu,keja mopo – ja moottoripyöräkyytejä tai ihan mitä vaan palvelua mitä voi kuvitella ihmisten tarvitsevan 50-100Bht. Haa, käytinkö heitä?  palailin hotellille taksilla jos kävelin liian kauas tai eksyn, heillä on navigaattorit joilla löytää perille.  Retkiä myytin hotellien läheisyydessä pienissä konttoreissa. Kävin yhdellä retkellä James Bond-saarella ja meriluolissa kanootilla ja merimuslimien kylässä, se oli yhden koko päivän retki johon sisältyi ruokailu. Retkellä osallistujaryhmä oli monikansallinen, afrikkalaisista kiinalaisiin. Opastus oli englanninkielellä.

Retkeltä tultua osallistuin Uudenkuun juhlaan eli Loy Kratong-juhlaan rannalla jonne oli pystytetty juhla-alue. Juhlallinen ilta ja kaiki murheet sai unohtaa laskemalla mereen varta vasten tehty kelluva kukka-laite jonka voi tehdä itse tai sitten niitä myytiin valmiina rannalla. Kuvaelmat lavoilla ja elävä musiikki … ja tanssittiin rivitanssia musiikin tahtiin.

Loy Kratong – juhlan kukkalaitteita

Thai-tanssijoita Loy Kratong-juhlassa Patongin rannalla.

Lomani aluksi Thailandin oli vuosi sitten kuolleen entisen kuninkaan hautajaiset Thailandin pääkaupungissa Bankokissa. UUsi kuningas Rama X astui virallisesti valtaan. Levottomuuksia pelättiin vallan vaihtuessa, ja ilmapiirin kireys heijatui myös lomarannalle. Poliiseja oli paljon, jopa aseistettuja mellakkapoliiseja partioi kaupungilla iltaisin ja öisin valvomassa kaikkien turvallisuutta, voi kertoa että poliisit olivat erittäin ystävällisiä ja hyväntahtoisia ja auttavaisia. Saatuani “varjon”  isosta mustapukuisesta mellakkapoliisista joka ajoi isolla moottoripyörällä pienen kahakan jälkeen kaupungilla, hän kuiskasi vain että “this looks our uniform, i showed it t you becouse I like You”.

ja toivotti turvallista lomaa ennen kuin katosi mustaan yöhön

Lentokentälle lähdin turvallisesti aikaisin aamulla hotellin taksilla jonka olin etukäteen tilannut. Lentokentällä oli ihmeellistä kireyttä ilmassa. Kun siirryin kohti lentokonetta portilta muitten Finnairin asiakkaiden mukana niin minut pidätettiin ja kysyttiin vielä passi ja lentolippu, joita sitten tarkistelivat ja nuuhkittiin uudenlaisella huumepaljastimella. Hetki siinä pidätettynä tuntui ikuisuudelta. Sitten vartiointi myönsi että eivät huomanneet minulla mitään laitonta ja kysyin sitten että voinko jo mennä lentokoneeseen ja vartiointi sanoi että “go ahead” ja niin minä menin taakseni katsomatta ja ehdin kuin ehdinkin lennolle melkein viimeisenä asiakkaana.

Lentokoneessa jotkut suomalaiset olivat hysteerisiä kun olivat luulleet jos houdun vankilaan tai jotain, mutta elämä on josku elokuvia ihmeellisempää. Ainoa laiton asia oli käsilaukussano oleva hajuvesipullo mutta siihen he ei puuttuneet, hymyilivät vain.

Tuliaisia oli matkalaukku pullollaan palatessa, ostin uuden mittojen mukaan tehdyn pohjoisen kylmiin keleihin sopivan puvuston sekä kauniita saippuoita ja muita pikkumatkamuistoja. Myös laihduin kolme kiloa ja kaikki huolet haihtuivat joten matkan anti oli suunnitellun toteutuminen 100%.

Loppu hyvin, kaikki hyvin. Mitä tämä lysti tuli  maksamaan? Reissu oli himpun verran halvempi kuin vastaava Aurinkomatkojen pakettimatka koska olin itsekseni liikkeellä ja ei tarvinnut maksaa yhdenhengenlisää eli lentoliput ja hotelli ja kuljetukset 1100€. Suomen kieltä kuulin tulon jälkeen vasta paluumatkalla lentokentällä. Mutta kun lähtee omatoimimatkalle niin tuntee ja kokee olevansa oikeasti ulkomailla ja oman onnensa nojassa, se on paljon jännittävämpää. Tuliaisiin ja ostoksiin meni rahaa, ruokaan ei dieettisyystä mennyt kovin paljoa. Lähtisinkö uudelleen, miksei…

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *